Lär dig om...

Webbutveckling, öppna data, programmering, apier. Upptäck grupper på nätet där du kan chatta med, eller evenemang där du på riktigt kan träffa andra som som vill lära sig precis som du, eller har en hel del att dela med sig av!

Detta material byggs upp lite i taget.

Webbutveckling

Hur blir en hemsida till?
Bygg en hemsida!
Skapa din första hemsida

Innehåll

Vad består en hemsida av?
Läs om HTML - byggstenarna som hemsidor består av.

Ge din hemsida stil

Läs om CSS - ändra hur din hemsida ser ut.

Publicera

Visa upp dina hemsidor för omvärlden.

Interaktiva hemsidor

Med javascript kan du anpassa hemsidan utifrån besökaren och en hel del annat häftigt.

Mer om webbutveckling

…tillgänglighet, seo, optimering,
static site generators (jekyll), wordpress…

Elixir…

Bygg en bot … Som kollar ifall en hemsida innehåller ordet… cronjob - kör din bot en ggn per dag, eller en gång i timmen… testdriven utveckling - Jag jobbar på det och skulle vilja skriva en bok om testdriven utveckling för nybörjare med Elixir & Phoenix.. men det är lite svårt att få tiden att räcka till!!! Går den att crowdfunda? :) 100kr för boken, och alla som köper den i förskott får tillgång till alla kapitel allt eftersom de skrivs, och har möjlighet att ge feedback, tycka till och lämna önskemål!

7. Övriga tips

Annat som inte kategoriserats in någonstans ännu.

Vad jag vill berätta mer om!

 • Bitar & Bytes
 • Encoding
 • Databaser
 • Telefoni
 • Raspberry
 • Arduino
 • Littlebits
 • DYI larm hemma
 • DYI ändra så att värmen automatiskt är avständ/på lågt läge, när ingen är hemma, och “brassa på” en stund innan du kommer hem… :) för att spara på energiförbrukningen
 • Kom igång med solceller (peka till ETC :D )
 • Localstorage
 • Är det värt att betala för resurser? Böcker som jag rekommenderar… :) Onlinekurser som jag rekommenderar

Telefoni

Ellära

Vad är el? ström?
Vad är fas? neutral?
Hur går strömmen igenom… ritas såhär.. men om den bara går runt.. har vi ingen glädje av.. låt oss sätta en lampa… … tada! Du har smygandes lärt dig grunderna i att tolka kopplingsschema! Låt oss nu sätta en brytare på plats. Vad är en brytare? … Rita ett rum med en knapp o.s.v. för hand… + ha med bilder på hur det ser ut på riktigt. :D och visa hur det hänger ihop med kopplingsschemat. Det finns olika slags brytare… Och när du förstår hur brytare fungerar.. hur skulle vi lösa.. ?

Och nu till de brytare som används i datorer… :) AV. på. av. på. Det är våra “1or och 0or”… :)

Tips för nybörjare!

Kanske är kurs eller program vid högskola/universitet något för dig?

Kanske är en kurs vid unviersitet eller högskola helt rätt för dig. Dessa ord kan du använda när du letar efter kurs eller program vi svenska läroverk:

Tänk på att noga läsa om ifall kursen eller programmet som tilltalar dig faktiskt är för nybörjare!

Träffa människor - få stöd, dela med dig av och ta del av andras erfarenheter…

Kika på: meetups (Lista meetups i resp. ort) Tips på ord du kan söka på… pinkprogramming o.s.v. GOTO10. Det finns många platser på nätet där du hittar många exempel och goda råd. En del råd kanske är gamla, men om det du läser om fungerar, kör på! Det viktigaste i början är att skapar ! Att du utvecklas… Med tiden kommer du utveckla kompetens som kommer leda dig rätt i vad som är värt att ändra på, justera, uppdatera… o.s.v.

Öppen data

Jaja, ett himla tjat om att “data är plural av datum…” men varför i hela tiden sätta upp en akademikerbarriär? Jag syftar till att du kan ha lite eller mycket data.. och då blir det öppen data, eftersom du inte har “en data”. Och vem i hela friden använder “datum” som ord till vardags? Däremot så talas det en hel del om “data”… Låt oss istället fokusera på att hjälpa människor att skilja på “data” och “dator”. :D

Hack for Sweden ! Hmm, varför heter det inte Sverigehack?! :D Eller Sverige knackar? ^__^ Oavsett - kanonbra evenemang!