Aktivera VPS

Skapa konto hos digitalocean.

Hos digitalocean kallas en VPS för “droplet”. För att starta en ny virtuell privat server (VPS) vill vi alltså lägga till en “droplet”.

Skapa upp en “droplet”

  1. $10-$20 (tickar / timme, du kan avaktivera och radera när du vill, och då dras bara kostnaden för de timmar du använt resurserna, perfekt för att experimentera och utforska!).
  2. Debian (jag känner mig övertygad om att det är mer stabilt än ubuntu. Många av de guider som lirar för ubuntu kan du också ha glädje av när du använder debian)
  3. Frankfurt (Närmast Sverige)
  4. Ändra /etc/hosts på din egen dator så att den pekar till IP-adressen till din VPS.

Vi kan också göra detta direkt i terminalen om vi vill! Nu när vi har gjort det via webbgränssnittet (alltså via hemsidan digitalocean.com) så har vi en aning om vad som händer. Vi kan trigga samma sak utan att behöva gå in på hemsidan.

Generera api-nyckel för åtkomst via terminalen

digitalocean-api-in-menu

Bonus! Det finns också appar till mobilen som du kan använda för att kika på och hantera dina droplets med, direkt i mobilen! Hur smidigt som helst. Vet inte hur pålitliga utecklarna är, apparna är gratis, du kan ju välja att skapa upp en api-nyckel som endast har “READ”acess - att du alltså endast får se information om dina droplets, och då kan ingen som kanske tar/hittar den nyckel du fyller i mobilappen göra något med dina droplets. Det jag försöker säga är att så länge du utforskar och leker så är det lugnt att du fyller i en API-nyckel med både READ & WRITE access i någon av de två bra mobilapparna som finns, men om du bygger något där det är viktigt att begränsa åtkomsten till “endast behöriga” - ja då skulle jag undvika att lägga in en nyckel med READ-access i en mobilapp som är gratis, saknar omdömen om du inte har stor tillit till utvecklaren eller har tillgång till och kan granska koden för appen.

Backup/Spara till senare…

  1. Spara din VPS som en snapshot (tickar 0.05$/mån/gig), så slipper du göra om allt detta när du är redo att faktiskt gå live med att testa något igen.

Publicera annan, app behålla IP hos digitalocean https://www.digitalocean.com/community/questions/how-can-i-keep-ip-address-of-destroyed-droplet-after-i-recreate-it-using-a-snapshot-from-another-droplet

Istället för destroy -> Ny clean snapshot… -> spara snapshot inför förändringar… kan jag ladda ner snapshots ifrån digitalocean?!! Och ladda om dropleten med denna snapshot!
1 Du får $10 som du kan använda för att testa dig fram. kodkurs.se får två månaders hosting om du i framtiden spenderar $25 hos digitalocean.

Vem ligger bakom denna kurs?

Victoria Wagman som har arbetat som lärare i webbutveckling, och idag arbetar som programmerare hos 46elks.

Detta material byggs upp lite i taget.