Publicera

Gör dina projekt tillgängliga för omvärlden!

Domännamn

Du kan ofta skaffa ditt domännamn på samma ställe som där du sedan lägger upp ditt projekt (hosting). Skaffa domän (från 10kr för ett år första året, när leverantörer så som.. Så här kan du göra för att skaffa en domän… Kolla @domänrea på twitter, och tipsa gärna om du råkar se att någon leverantör har domänrea.

Hosting - nu gäller det att göra hemsida tillgänglig på den domänen - digitalocean/VPSer.. men vill du komma igång snabbt och enkelt använder du dig av svenska hosting leverantör, där god support ofta ingår.

Ladda ner filezilla… få till ett (s)ftp konto… lägg upp hemsidan “i mappen hos din host”… tada! Nu är hemsidan tillgänglig på ditt domännamn! :D

Ett exempel där du skaffar domännamn och hosting smidigt hos Binero (för att jag gillar deras tjänster & support!). För dig som vill komma undan så absolut billigt som möjligt: one.com … så kan du sedan uppgradera till Binero när du märker att det de erbjuder inte räcker till.

Binero

Kanon för enklare html-sidor, wordpress och andra php-projekt. Svensk webbhysningsleverantör. De har datorer som är uppkopplade mot nätet hela tiden (server/servrar) och när du laddar upp dina projekt dit (en kopia av ditt projekt) så kan du göra dessa tillgängliga på internet! Här kan du ladda upp dina filer och “det bara fungerar”. För att ladda upp din hemsida:

GUI/Visuellt: Filezilla. Du behöver plocka fram dina FTP-uppgifter.

Snabbt, enkelt och smidigt för dig som är vän med terminalen rsync! Ex: rsync -r ~/code/kodkurs.se/public/* användarnamn@ssh.binero.se:kodkurs.se/public_html/ Vilket du kan lägga in som alias i bash_profile, t.ex. såhär: alias publishKodkurs=”rsync -r ~/code/kodkurs.se/public/* användarnamn@ssh.binero.se:kodkurs.se/public_html/” … förutsätter att du har lagt in ssh-nycklar…

VPS (Virtuell privat server)

Till skillnad från vanlig delad hysning (shared hosting), så kan du alltså betala för att få utrymme på en dator där du kan ändra ditt utrymme precis som om det var en dator du själv ställt dit och ville ändra i. Mina steg för VPS-setup för hobbyprojekt.

Cloudcannon

Toppen när du snabbt vill få upp en hemsida där du också gör det enkelt för andra att redigera delar av texten direkt i ett webbgränssnitt.

Billigast

Billigast för väldigt små enkla projekt: one.com - helt ok för små enkla hemsidor

Vem ligger bakom denna kurs?

Victoria Wagman som har arbetat som lärare i webbutveckling, och idag arbetar som programmerare hos 46elks.

Detta material byggs upp lite i taget.